Radio Tivat

Radio Tivat

ALEN KRIVOKAPIĆ: PRIORITET SMANJENJE GUBITAKA NA MREŽI

Smanjenje gubitaka na vodovodnoj mreži jedan je od prevashodnih ciljeva u doo Vodovod i kanalizacija Tivat, kazao je direktor Alen Krivokapić navodeći da dosta ulažu na sanaciju i poboljšanje uslova na mreži.

Tivat je u posljednjih godinu dana mnogo uradio na smanjenju gubitaka na mreži, koji trenutno iznose 45 posto. Zbog nedostatka vode u svom zaleđu Tivat je uvijek morao raditi na smanjenju gubitaka na mreži što će nastaviti i u narednom periodu, istakao je Krivokapić.

„Tivat je grad koji najviše procentualno kupuje vode iz Regionalnog vodovoda, što iznosi oko 60 posto vode koja se upumpa u sistem iz regionalnog sistema  što je znatno više, u odnosu na opštine u okruženju“, naglasio je dirketor Vodovoda.

Ove godine Vodovod je kupio sonde za detekciju gubitaka vode, koje su rasporedili na terenu.

„U prvoj fazi ih je nabavlejno 15, a u drugoj 24, koje se postavljaju na terenu i tokom noći prate šumovi, odnosno protok u određenim zonama, radi se korelacija i upoređivanje tih parametara između dvije susjedne sonde“.

Mjerače protoka su, navodi Krivokapić, postavili u određenim dijelovima grada, kao i u naslejima na području opštine, Radovići, Gošići, Đuraševići, koji mjere protok vode tako da u Vodovodu imaju tačne podatke gdje su imali veću, a gdje manju potrošnju tokom 24 sata.

Ova godina je finansijski oslabljena pa su morali da koriguju investicione planove, kazao je Krivokapić i naglasio da su Tivćani i dalje veoma dobre platiše što znači da se ta dinamika nije izgubila.

„Gubici vode na mreži su smanjeni za 1 do 2 procenta. Naplata utrošene vode je ostala na prošlogodišnjem nivou, ali je finansijski dio zaduženja, odnosno fakturisanja znatno opao. Tako da je fakturisana količina u privredi smanjena za oko 36 – 40 posto, a kod domaćinstava se nije osjetilo toiliko koliko u privredi i iznosi 8 posto“, objasnio je direktor Vodovoda i kanalizacije Tivat istakavši da to nisu mala sredstva, oko 320 – 330 hiljada eura manje nego prošle godine.

On je kazai da su građani uglavnom ostali na nivou prethodnih godina, ali je manja potrošnja bila kod izdavaoca privatnog smještaja, hotelijera, u turističkim kompleksima u Tivtu, što je značajno ostavilo traga na ukupan sistem.

„Međutim, i pored toga u Vododvodu iszmiruju redovno ztarade zaposlenim i  sve obaveze prema dobavljačima“, istakao  Krivokapić.

Ugovorom sa Regionalnim vodovodom je precizirano da iz regionalnog sistema  tokom zime Tivat preuzimsa 30 sekundnih litara, a ljeti i do 90, zavisno od mjeseca.

„Prošlog mjeseca smo preuzeli 70, a ovog mjeseca 40 sekundnih litara. Ugovor je mogao da se sklopi i na manje količine, ali je to rizik jer u slučaju da u Regionalnom imaju kupca, a Tivtu trebaju dodatne količine vode, onda bi ostali bez vode. Ove godine zbog sušnog ljeta su se količine otrprilike kretale na nivou ugovorenih“, objasnio je Krivikapić i naglasio da je prema Regioonalnom vododvodu tivatski Vodovod bez ičije pomoć izmirio sve obaveze za kupovinu vode.

Dokumenti

Podelite ovaj post

Tagovi

#123 #RAdio Tivat, voda , vik tivat, Alen Krivokapić